Blue Zones

100 jaar oud worden lijkt voor veel mensen onmogelijk. Toch kan het! Hoe oud je wordt, hangt voor ongeveer een kwart af van je genen. De overige driekwart is afhankelijk van je leefgewoonten. Hier heb je dus zelf invloed op. Er zijn gebieden in de wereld waar mensen langer, gezonder en gelukkiger leven. Hoe komt dat?

 

100 jaar oud worden lijkt voor veel mensen onmogelijk

Dan Buettner deed in samenwerking met National Geographic onderzoek naar deze gebieden en noemde ze de Blue Zones:

• Het Italiaanse eiland Sardinië
• Okinawa in Japan
• Loma Linda in Californië
• Het geïsoleerde Nicoya in Costa Rica Peninsula
• Ikaria, een Grieks eiland

Om het mysterie achter de Blue Zones te ontrafelen, sprak hij met 263 honderdjarige inwoners. Zo ontdekte hij een aantal inspirerende overeenkomsten.

Allereerst leven ze vrijwel zonder enige vorm van stress. Ze drukken dagelijks even de pauzeknop in om bij te komen van hun inspanning. Gek genoeg hebben deze vitale ouderen nooit urenlang in de sportschool staan zweten. Ze bewegen op een natuurlijke manier: tuinieren, wandelen, zwemmen. Hun energie halen ze uit voedzaam eten. Er wordt veel gebruik gemaakt van gezonde oliën en plantaardig voedsel. Daarnaast delen ze hun geluk met familie en goede vrienden. Ze ervaren geen gevoelens van eenzaamheid en blijven een actief sociaal netwerk onderhouden. Daarnaast hebben ze het gevoel een doel te hebben in het leven, wat hen kracht geeft om elke dag weer energiek te beginnen.

Zo ontdekte hij een aantal inspirerende overeenkomsten

Hoe je oud wordt, heb je dus zelf in de hand. Je hoeft enkel je leefstijl en omgeving aan te passen. Dit gegeven is zowel motiverend en zorgwekkend, want hoe verander je dit zomaar? Geloof ons, het is simpeler dan je denkt. En weet ook: het is nooit te laat om te beginnen. Daarom gaan we graag met jou aan de slag!

Geloof ons, het is simpeler dan je denkt